Pojasnjeno vse o trepalnicah. Vse, kar bi morali vedeti o strukturi in funkciji trepalnic, da bi zanje znali kar najbolje skrbeti

Pojasnjeno vse o trepalnicah. Vse, kar bi morali vedeti o strukturi in funkciji trepalnic, da bi zanje znali kar najbolje skrbeti

Polepševanje trepalnic je najlažji način, da so naše oči videti kar najbolje. Ženske se vsak dan po svojih najboljših močeh trudijo poudariti svoje trepalnice in ustvariti najboljši možni videz z uporabo maskare. Ali je lepši izgled edini namen trepalnic? Nikakor ne. Trepalnice imajo za človeško telo pomembno vlogo. Nadaljujte z branjem in ugotovite, za kaj vse so trepalnice uporabne.

Biologija in življenjski cikel trepalnic

Te drobne dlačice okoli oči so tako imenovane adneksalne strukture. Na zgornji veki se nahaja okoli 120 do 250 trepalnic, dolgih od 8 do 12 milimetrov. Spodnja veka pa ima od 50 do 150 trepalnic, dolgih od 6 do 8 milimetrov. Barva trepalnic je običajno podobna barvi las posameznika. Ljudje s svetlo poltjo in blond lasmi imajo običajno svetle trepalnice in obrvi, toda nekateri s tem niso zadovoljni. Ne glede na to, na svetu obstaja vse več načinov, kako si potemniti trepalnice, jih narediti bolj goste in polne. Dobro se je zavedati, kako zelo je pomembna nega trepalnic, o čemer si lahko več preberete v tem prispevku.

Iz česa so narejene trepalnice?

Korenina, tako imenovana lasna brbončica, je osnova dlačice trepalnice in njen edini živi del. Nahaja se v lasnem mešičku in je odgovorna za absorpcijo vitaminov, mineralov in hranil. Steblo dlake je še ena plast trepalnice in če jo pogledamo, lahko ugotovimo, ali so dlačice v dobrem stanju ali ne. Dolžino, obliko in teksturo trepalnic določajo predvsem geni ter splošno zdravje in prehrana.

Ploščate luske povrhnjice se držijo druga druge in so glavni gradnik čebulice trepalnice. Luske tvorijo povrhnjico, ki korenino ščiti pred mehanskimi poškodbami. Pod zaščitno plastjo se nahaja keratinska prevleka, ki daje dlačicam elastičnost in odpornost.

Življenjski cikel trepalnic

Verjetno ste že večkrat na vašem licu opazili izpadlo trepalnico. Najbrž ste se spraševali, kaj narobe delate? Toda brez skrbi! Vsaka dlačica ima v sebi kodirano svojo življenjsko dobo. Vsak dan izgubimo približno 2-3 trepalnice na posameznem očesu, kar je povsem naravno. Zakaj se to dogaja? Življenjski cikel trepalnic poteka v treh fazah:

  • anagena faza – je obdobje aktivnega procesa, ki se dogaja pod kožo in traja dokler trepalnica ne izraste in pride na površino kože,
  • katagena faza – v tej fazi lasna brbončica odmre, medtem pa trepalnica doseže svojo največjo dolžino in je še vedno na veki,
  • telogena faza – je trenutek, ko trepalnica popolnoma odmre in jo nadomesti nova trepalnica, ki staro dobesedno izpodrine ven.

Vsaka faza se razteza približno 33 odstotkov življenjske dobe trepalnice. Med temi fazami obstaja ravnovesje, zato izpadanja trepalnic niti ne opazimo, saj jih takoj nadomestijo nove. Proces je krožen in vsaka trepalnica ostane na veki od 2 do 4 mesece. Z drugimi besedami, za eno samo trepalnico, ki jo najdete na licu, ni vam treba skrbeti, saj takoj zraste nova.

Trepalnice. Zakaj so tako zelo pomembne za oči?

Trepalnice zadržujejo vlago in zmanjšujejo pretok zraka

Človeške oči so zaradi posebnega solznega filma optimalno vlažne in to ščiti oči. Ta zaščitni filter oskrbuje oči s hranili, pravilno lomi svetlobo in tako ohranja ostrino vida. Trepalnice tudi zmanjšajo pretok zraka, da zrak kroži stran od očesnega zrkla, kar ohranja vlažnost solznega filma. Trepalnice oči ščitijo tudi pred prahom, drobnim peskom, znojem, dežjem itd.

Trepalnice naznanjajo nevarnost

Zagotovo ste že opazili, da ko se nekaj preveč približa vašim očem in trepalnicam, se vaše oči samodejno zaprejo. Trepalnice delujejo podobno kot mačji brki – zaznajo predmete in povzročijo takojšnjo reakcijo.

Trepalnice filtrirajo sončno svetlobo

Čeprav trepalnice niso sposobne sončne svetlobe popolnoma filtrirati, so izjemno učinkovite pri zaščiti oči pred močno sončno svetlobo. Brez njih bi nas sonce popolnoma zaslepilo vsakič, ko bi stopili ven.

Izpadanje trepalnic – možni vzroki

Izpadanje trepalnic je naravni proces, zato naj vas to ne skrbi preveč. Toda v nekaterih primerih morda trepalnice potrebujejo več vaše pozornosti. Prekomerno izpadanje las, trepalnic in obrvi je resen znak, da vaše telo kliče na pomoč.

Prekomerno izpadanje trepalnic – mehanske poškodbe

  1. Če med odstranjevanjem ličil veke drgnete, lahko to privede do lomljenja trepalnic. Priporočamo, da bombažno blazinico namočite v odstranjevalec ličil in jo zgolj nežno pritisnete na veko. Držite jo približno petnajst sekund in jo počasi potegnite v smeri rasti dlačic.
  2. Po nenatančnem odstranjevanju ličil so na trepalnicah še vedno prisotni ostanki ličil, kar lahko povzroči izsušitev, prav tako pa lahko zamaši kožne pore na vekah, zaradi česar nastanejo boleči mozolji ali pride celo okužbe oči.
  3. Slaba navada drgnjenja vek, močno pritiskanje prstov na oči. S tem dejanjem poškodujete tako trepalnice kot tudi oči. Nežno praskanje srbečega mesta je boljša izbira.
  4. Napačna uporaba pripomočka za vihanje trepalnic lahko povzroči mikropoškodbe trepalnic, še posebej, če ga uporabljate na že naličenih trepalnicah – tega nikoli ne smete početi!

Kot smo že omenili, človeško telo, ko se v njem dogaja nekaj narobe, pošilja signale. Izpadanje trepalnic pa vedno ne pomeni, da je slabo negujete vašo kožo ali da ste na kaj alergični. Če vam trepalnice začnejo nenadoma in pretirano izpadati, se vam redčijo le na enem očesu ali pa njihovo izpadanje spremlja tudi izpadanje obrvi in ​​las, je to znak zdravstvenih težav. Lahko gre za pomanjkanje vitaminov ali mineralov. Takrat je najbolje obiskati strokovnjaka, ki bo preveril težavo in ustrezno ukrepal.



Napišite komentar. Objavljeno bo takoj, ko ga odobri moderator.