Maskara – kako izbrati idealno maskaro?

Maskara – kako izbrati idealno maskaro?

Maskara je osnova ličenja. Lahko si želite ustvariti naravni videzi ali pa bolj izstopajočega za posebno priložnost, poudarjanje oči je najbolj pomemben del ličenja. Zato izbira maskare sploh ni enostavno opravilo. Različne trepalnice imajo različne potrebe, zato morate vedeti, kako jih izpolniti.

Katere vrste maskar poznamo?

Če še ne veste, katero maskaro izbrati, najprej pazljivo preverite katero vrsto trepalnic imate. Ker so trepalnice zelo raznolike, morate nujno izbrati maskaro za specifične potrebe vašega tipa trepalnic. Obstajajo štiri glavne vrste maskare:

  • maskara za povečanje volumna – vizualno poveča debelino trepalnic in jih zgosti, zato jo najpogosteje uporabljajo ženske s tankimi in redkimi trepalnicami,
  • maskara za podaljševanje trepalnic – poskrbi, da so kratke trepalnice videti daljše in pogosto tudi vizualno privzdignjene,
  • maskara za privihane trepalnice – ravne trepalnice pridvigne, da izgledajo privihano, hkrati pa da očem optično obrobo,
  • vodoodporna maskara – odlikuje jo posebna formula z vodoodpornimi sestavinami (pogosto so to olja), tako da se niti med plavanjem ali tuširanjem ne razmaže.

Proizvajalci pogosto poskušajo združiti te lastnosti in ustvariti maskare 2 v 1 in včasih 3 v 1. Vsaka izmed njih nam omogoča doseganje različnih rezultatov, še posebej, če je formula maskare primerna za povečanje volumna z več nanosi maskare. Če je tudi vam všeč priljubljen videz močno premazanih trepalnic in se vam zdi, da en nanos ni dovolj, vas bo ta funkcija gotovo zanimala.

Na kaj morate biti pazljivi, ko izbirate maskaro?

Kot smo že omenili, je vsaka maskara zasnovana za točno določene potrebe trepalnic, njena glavna naloga pa je poudariti oči. Preden pa se odločite za določeno vrsto maskare, se spoznajte z najbolj pomembnimi lastnostnimi maskare.

Maskara – dobra krtačka

Pravilno oblikovana krtačka, ki je narejena iz kakovostnega materiala, lahko doseže do korena trepalnic, doseže tudi najkrajše trepalnice ter jih loči in priviha. Če se torej sprašujete, katero maskaro izbrati, imejte vedno v mislih obliko krtačke. Krtačka je izjemno pomembna za končni videz, ki ga želite z ličenjem doseči. Za nekatere izmed vas je to mogoče zelo presenetljiva informacija, saj veliko žensk pri izbiri maskare obliki krtačke ne posveča posebne pozornosti.

Najbolj priljubljene maskara krtačke so naslednje:

  • Krtača v obliki glavnika, kjer so ščetine na paličici nameščene samo na eni strani. Najbolje se obnese pri kratkih in redkih trepalnicah, saj zlahka doseže najkrajše dlačice in jih natančno loči.
  • Ravna silikonska krtačka je idealna za daljše trepalnice. Je najbolj priljubljena vrsta krtačke za maskare, saj jo lahko opazite pri večini maskar.
  • Stožčasta silikonska krtačka se je izkazala za eno najboljših predvsem za vihanje trepalnic. Z njo z veliko natančnostjo dosežete tudi najkrajše trepalnice v kotu očesa, ne da bi pri tem umazali veko. Odlično deluje tudi za povečevanje volumna.
  • Rahlo ukrivljena silikonska krtačka s kratkimi ščetinami na eni strani in daljšimi ščetinami na drugi strani. Najpogosteje jo izberejo ženske z ravnimi trepalnicami, saj jih krtačka dobro priviha, še posebej pri nanosu drugega sloja maskare.
  • Silikonska krtačka v obliki krogle. Čeprav ima ta krtačka zelo specifično obliko in ni podobna navadnim krtačkam za maskaro, je kot nalašč primerna za doseganje tudi najkrajših trepalnic. Omogoča nanašanje maskare iz vseh možnih kotov, tako lahko dosežete najkrajše trepalnice.
  • Zelo ozka krtačka s spiralnimi ščetinami. Ustvarjena je bila za uporabo na ravnih trepalnicah, ki niso nagnjene k oblikovanju, saj omogoča natančen nanos maskare in odlično priviha trepalnice.
  • Velika in debela krtačka s klasičnimi ščetinami, ki morda izgleda nekoliko razmršeno. Ta vrsta krtačke je zasnovana tako, da trepalnicam ustvari izjemen volumen. Veliko izdelkov jo uporablja. Morda se sprva nanašanje z njo zdi malo težko, vendar ko se z njo dobro zverzirate, boste cenili njene rezultate.
  • Klasična krtačka s preprosto obliko, ki jo uporablja večina proizvajalcev maskar. Bolj ali manj brezhibno deluje s katero koli formulo maskare.

Maskara – prava formula

Poceni maskare se rade krušijo in drobijo. To gotovo ni prijetno, saj lahko maskara, ki pride v oči, povzroči solzenje in rdečico. Poleg tega pa tudi izgleda zelo grdo. Enako slabo je, ko se maskara po stiku z vlago razmaže po vekah. Zato bodite pozorni na proizvajalčeve trditve o obstojnosti njihovih izdelkov in zagotovo preberite mnenja uporabnikov, saj se boste tako lahko najbolje prepričali o tem, katera maskara je najboljša.

Maskara – negovalne sestavine

Vsem je splošno poznano, da maskara spada med izdelke za ličenje. Bolj je namenjena ličenju trepalnic kot njihovi negi. Vendar je to malo zgrešeno prepričanje. Proizvajalci maskar že dolga leta formulam svojih izdelkov dodajajo različne dragocene sestavine, kot so:

  • hialuronska kislina, ki skrbi za zadrževanje vode v dlačicah trepalnic in njihovo globinsko vlaženje, kar jim daje bolj zdrav videz,
  • keratin, ki je glavni gradnik vseh človeških las in dlačic - poveča odpornost trepalnic in jih okrepi,
  • pantenol, ki poveča sijaj in poskrbi za hranilno nego,
  • naravna olja, kot so ricinusovo, jojobino ali arganovo olje, ki trepalnice ščitijo in krepijo,
  • naravni voski, ki imajo zaščitno funkcijo – tvorijo nežno zaščitno oblogo okoli dlačic, trepalnice pa namastijo in zmehčajo,
  • rastlinski izvlečki, ki prav tako navlažijo trepalnice in preprečujejo njihovo lomljenje,
  • vitamin E, ki trepalnice nahrani in zaščiti.

Če se sprašujete, katero maskaro naj izberete zase, vam toplo priporočamo, da ste pozorni na sestavine v formuli. Zahvaljujoč dobrim sestavinam lahko vaše trepalnice pridobijo nekaj več kot le lep videz. Hranilna vrednost formule in vlaženje je ključnega pomena za ohranjanje dobrega stanja trepalnic. Zato vedno preverite kakovost maskare, ki jo nameravate kupiti. Ne kupujte poceni izdelkov, ker bodo verjetno vaše trepalnice izsušili in povzročili njihovo izpadanje.



Napišite komentar. Objavljeno bo takoj, ko ga odobri moderator.